İşlevsel Ormanlar

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Doğru görüntülenmiyorsa buraya tıklayınız
 

Değerli Destekçimiz,


Yağmurlarımızın başlaması ile heyecanımız arttı. Yeni uygulama arazimizdeki toprağımız, ekim ve dikim faaliyetlerimizi bir nebze olsun rahatlatacak şekilde tavına gelmeye başladı. Biz de bunu fırsat bildik. Topluluk tasarımımızı yapmakta olduğumuz Zeytinalanı'ndaki yeni uygulama arazimize, ilk deneme ekim-dikimlerini yapmak üzere kolları sıvadık. 


Bir arazinin her köşesi, her metre karesi birbirinden farklı ihtiyaçlara sahip olabilir. Bunu biliyor muydunuz? Arazide var oldukça öğrenilen, toprağa, bitkiye, hayvana, kısaca yaşayan canlılar bütününe angaje oldukça fark edilen ve geliştirilebilen bir bilgi bu. Kitaptan okumakla entelektüel olunurken, hem okuma hem de gözleme dayalı yapma haline odaklanmak, döngüsellik ve bütünselliği beraberinde getiriyor. Yaşamı beslemek de böyle döngüsel bir durum. Sintropik yataklarımızdaki türleri de, ekim-dikim zamanlarını da mevsim ve toprak koşulları, bitkinin uygun olduğu katman, ihtiyaç duyduğu ışık, yetiştirdiğimiz fidelerin olgunluk evresi ve kök yapıları gibi birçok değişkene bakarak seçiyoruz. Doğru seçimleri yapmak ve dikimleri gerçekleştirmek bir son değil başlangıç bizim için. Gerçek bilgiyi edinmek için yapmaya başladığımız uzun süreli gözlemler bu aşamadan sonra başlıyor.


Yaşamı beslemek için, bazen de sonlandırmak gerektiğine tanık oluyoruz. Örneğin, Gocakemer Uygulama Alanımızda, bazı greyfurt ağaçlarını geçtiğimiz haftalarda köklemek gerekti. Taban suyu yüksek olan bölgelerde, köklerde başlayan mantar hastalıklarının çoğalmasını ve diğer türlere zarar vermesini engellemek kaçınılmaz. Greyfurt yerine, taban suyuna dayanıklı mevcut türleri çoğaltacak ya da yeni türleri tanıtacağız. Aynı uygulama arazimizde budama ve dikim sıralarını sıklaştırma çalışmaları da, yapılacaklar listemizde yer alıyor.


Bu haftanın en önemli ve heyecanlı haberi, bereketiyle başladığımız zeytin hasatı. Tazecik topladığımız zehirsiz, kütür kütür organik zeytinlerimizi hasat eder etmez, asit oranının yükselmemesi için, soğuk sıkım yöntemi ile zeytinyağına çevirmek üzere adeta zamanla yarışıyoruz. Kimimiz üç ayak merdivenlerin üzerinde tarama yapıyor, kimimiz ağaç altı sergilerimize düşen zeytinlerin yaprak ve dallarını ayıklıyor. Hasatlarımız şükran dolu bir şenlik ve dayanışma havasında geçiyor. Kiwanolarımız olgunlaşmaya devam ediyor. Cennet hurmalarımız tükendi, ilginize çok teşekkür ederiz. Artık ayva ve nar zamanı geldi. Narlarımız bu sene suyunu çok güzel aldı ve kocaman oldular. Çatlayanları bol zahmetli nar ekşisine dönüştürmek için ayırıyoruz, diğerleri ise dallarında ağzınızı tatlandırmayı, sofralarınızı şenlendirmeyi bekliyor. Ayvaların bir kısmına bizden önce kuşlar dadanmış bile. Tatlısını yapmak, tahta kaşık ile kaşıklayıp limon ve tuzla yemek, turşusunu kurmak… O kadar çok yöntemi var ki ayvayı tüketmenin, karar sizin. Fermente turşu tarifini sitemizde bulabilirsiniz. Orman meyvelerine merakı olanlara beyaz aşılı mersinlerimizi denemelerini öneririz. Cilt bakımından bağışıklık sistemi desteğine, bağırsak sağlığından göz sağlığını desteklemeye kadar birçok faydası olan bu meyve, hafif buruk bir lezzete sahip. Murt adı ile de bilinen mersinin rengi sarıdan kahverengiye dönerken, buruk tadın yerini, tatlımsı aromatik bir hal alıyor. Siyah mersin de ormanda olgunlaştıkça toplayıp sizlerle paylaşacağız.


İşlevsel ormanlarımızdaki gibi sizin de bolluk ve bereket içerisinde bir hafta geçirmeniz dileği ile...


***Not: Yukarıdaki metinde altı çizik olarak yer alan kelimelerin üzerini tıklayarak www.yasamibesle.com sayfamızda yer alan açıklamalara erişebilirsiniz. 

 
Omnisend | Ecommerce Email Marketing