İşlevsel Ormanlar

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Doğru görüntülenmiyorsa buraya tıklayınız

Değerli Destekçimiz,


Sonbaharın ılık keyifli günlerini yaşarken sepetimizde ne çok paylaşacak konu var bilemezsiniz. Her günümüz yeni olgular keşfedip bu keşiflerin hoş ya da nahoş tüm yanlarını metabolize etmeyle geçiyor. Nahoşlukları yeni bir fırsat kapısı olarak değerlendiriyoruz. Sosyal, üretken, işlevsel tarafımız böylece gelişiyor.


Bu hafta köy komşularımızın silkip tarlalarında bıraktığı susamların sapını toplamaya başladık. Zeytinalanı'ndaki yeni uygulama arazimizin mevcut bitki dokusu üstünde parça parça bambul, kantaron, sığır kuyruğu gibi öncülük eden türlerden oluşuyor. Toprağımız bol taşlı, sıkışık, organik madde miktarı ve nem oranı düşük. Dolayısı ile muhteviyatında ki canlı mikro-organizma oranı da çok az. Kendi temel ihtiyaçlarımızı beslemek için beslemeye başlamamız gereken ilk alan toprağımız. Bu amaçla işlevsel orman ekim ve dikimlerimize başlamadan önce toprakla kavuşturacağımız ilk türlerin tutunma yarışını destekleyecek organik maddeleri doğanın dengesini bozmadan temin etmek yolculuğun önemli bir parçası. Bu günlerde bir seçenek de komşularımızın değerlendirmeyip yaktığı susam sapları oluyor. Tarlalarda bırakılan bu sapları toplamak için izin istiyoruz. Bu noktada fiyat biçip, normal koşullarda yaktıkları sapları ilgimiz olunca bize satmaya çalışanlar oluyor. Bu durum, üzerine düşünülesi bir soru doğuruyor: bir meta ihtiyaç haline geldiği an, peşi sıra ticarete konu olmazsa ne olur?


Komşularla paylaşmanın önemine inanıyor ve bu görüşümüzü komşumuzla paylaşıyoruz. Komşumuzun işlerinde mutlu, sağlıklı, verimli olması bizim de böyle olmamızın yolunu açıyor. Paylaşılan bu düşünce ve hislerle susam saplarını yüklüyoruz römorkumuza. Tarlada kalan tüm sapları topluyoruz. Bu sayede yeni sezon ekimine girişen komşumuz, tarlasında hiç sap kalmadığı için ateş yakmak, toprağa dönmesi gereken karbonu havaya karıştırmak ve ya küresel ısınmaya katkı sağlamak zorunda kalmayacak. Doğrudan tarlasına kışlık ekinlerini ekebilecek. Belki bir gün aynı komşu tarlasının bir köşesinde bir işlevsel orman denemesi kurgulamak isteyecek ve bunu tasarlayıp uygulamak ve birlikte gözlemek bizlere düşecek.


Arazilerimizde ve yabanda, kimilerinin meneviş ya da menengiç, kimilerinin çitlembik olarak bildiği çitlemelik kuruyemiş hasadımızı yaptık bu hafta. Hazır paketteki kuruyemiş çeşitlerinin olmadığı yıllarda, kent ve köylerde çok popülerdi çitlembik. Fosforlu yeşil taneleri dalından ayıklanır, yıkanır, tuzlanıp kurutulur ve güneşe serilirdi. Sonra o oval ve yassı taneler, koyu ördek yeşili tonlarda bir kuruyemiş oluverirdi. Baharatlı yada sade kavrulduğunda kavurga adıyla bilinirdi. Kurutulmuş hali ile incirin içine katılır çitleyerek yenilirdi. Farklı kuru meyvelerle de denenmesi tavsiye edilirdi. Günümüzde halen siirt taraflarında kuru kayısı, incir, üzüm ve pekmezle karıştırılıp çeğluk tatlısı yapılır. Ürün hazır hale geldiğinde buradan sipariş verebilirsiniz.


Dalından koparıldıktan sonra yaşayan meyve türleri ile tanışmanız için cennet hurması iyi bir başlangıç olabilir. Cennet hurması lezzeti ve besin değeri ile de öne çıkıyor. Olgunlaştığında kırılgan olan bu değerli meyve kargo şartlarına dayanıklılığını yitiriyor. Bu noktada sizin olgunlaştırma sürecine katkınız bu meyveyi tüketirken, üretken ve işlevsellikte ortaklaşmamız anlamına geliyor. Tüketici olmaktan destekçi olmaya geçişte, üreten ile destekçi arasında süregelen işbirliğimizi geliştirmemize de yarar sağlıyor. Cennet elmalarımızı sizlere ön hasat olgunluğunda ulaştıracağız. Uzun ve kısa olgunlaştırma yöntemlerini, sipariş menüsü altında yakın zamanda bulabileceksiniz.


Geçen hafta yağan ilk yoğun güz yağmuru bazı zeytin türlerimizin hasat edilebilir kıvama gelmesini sağladı. Zeytinleri sipariş anında hasat edip, kırma/dilme selelik ve salamura yöntemleri ile evinizde kolayca kurabileceğiniz tarifler eşliğinde, paket halinde sunuyoruz. Ham ve fermente zeytin türlerimiz ile diğer zeytin ürünlerimizi buradan sipariş edebilirsiniz.


Köyceğiz bölgesinin geleneksel sepet ev mimarisini yaşatma amaçlı çalışmamız için malzeme tedarikine başladık. Bu eski yönteme göre, ana gövdenin dikmeleri, zakkum, nam-ı diğer ay ağacının uzun ve kalın dallarından oluşacak. Önümüzdeki günlerde ince hayıt dallarını da toplayıp hazırlamaya başlayacağız.


Üretken, işlevsel ve barış dolu günleri birlikte yaşamak dileği ile.

 

 
Omnisend | Ecommerce Email Marketing