İşlevsel Ormanlar

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Doğru görüntülenmiyorsa buraya tıklayınız
 

Değerli Destekçimiz,


İşlevsel ormanlarda geçtiğimiz hafta arazi işleri, çalışma grubu toplantıları ve aktiviteler ile dopdolu geçti. Farklı gündemlere sahip toplantılarla aralıksız geçen üç günde, birlikte öğrenme ve düşünmeye çalıştık. İşlevsel Ormanların en büyük zenginliğinin, ormanı oluşturan bireylerin çeşitliliği olduğunu bir kere daha anladık. Ormanların işlevselliğini altında yatan kültürü keşfetmek sağlayacak. İşlevsel kültürümüzse açık, net ve paylaşımcı bireyler sayesinde gelişecek.


Birlikte öğrenme yürüyüşümüzde bu hafta, Köyceğiz’in değerlisi sığla ormanlarındaydık. Severek yediğimiz sılcan ve çeşitli sarmaşıklar, sığla ağaçlarını sarmalıyordu. Alt katmanlarda ise tavşan memesi, zakkum, eğrelti ve kırk kilit otu gibi türler ağaçları destekliyordu. Doğada gördüğümüz bu işlevsel birliktelik, verdiği ilhamla bizlere de çok şey katıyor.


Ağacın salgıladığı sığla yağı, tıbbi açıdan oldukça değerlidir. Bu amaçla gövdelerinde açılacak damarların uzunluk, genişlik ve sayısı ağacın çapına göre belirlenmelidir. Sığla ağaçlarından sürekli yağ elde etmek için bu ağaçların yaşamını sürdürmesi çok önemlidir. Oysa ormana girer girmez tüm gövde kabuğu tamamen sıyırılıp atılmış ve çepeçevre damar açılmış yüzlerce sığla ile karşılaştık. Ağaçların çoğunluğu iyileşemeyerek ölecek. Bu talan tıpkı sığlalar gibi hepimizi çok derinden yaraladı.


Sığla ormanlarında insanın yıkıcı etkilerini gördükten sonra bir de gözle görülemeyen canlıların ne yaptıklarına bakalım dedik. Ormandan ve uygulama alanlarımızdan aldığımız toprak numunelerine, mikroskop altında bir göz attık. Toprak gıda ağını oluşturan tek hücreli bakterilerden böceklere uzanan, mantarlar, protozoalar, nematodlar, mikro ve makro artropodların renkli dünyasına daldık. Toprak altı canlılığın toprak üstü canlılık için sürekli çalıştığına bir kez daha tanık olduk.


Bu döngüyü sekteye uğratan; böcek kontrolü, yabani bitki kontrolü gibi insan uygulamalarının, tüm canlılığı ne şekilde etkilediği üzerine konuştuk. İster tek ister çok hücreli olsun, insan dışındaki tüm türlerin işlevleri nispetinde, canlılığın devamı için canla başla çalıştığını fark ettik. Kendimize döndük işlevimizi ve çok çalışmamız gerektiğini hatırladık bir kez daha.


Seçimlerimizin işlevsel etkilerini düşünüp tarttığımız zamanları çoğaltmak dileği ile.


 
Omnisend | Ecommerce Email Marketing